woensdag 29 mei 2013

Free record shop

Afgelopen vrijdag vroeg de Free Record Shop zijn faillissement aan en dinsdag werd dat faillissement uitgesproken door de rechter. Iets waar ik niet vreemd van opkijk, alhoewel ik dit al veel eerder verwacht had.

Met de opkomst van het internet begon de neergaande lijn al voor dit soort winkels want het was veel goedkoper om cd's en dvd's uit het buitenland te laten bezorgen. Ikzelf heb toen veel gebruik gemaakt van play.com, want dat scheelde, inclusief verzendkosten, wel tot 50% in de prijs. Ook boeken bestelde ik in het buitenland, en dan voornamelijk bij Amazon. Zo kostte in 2007 de nieuwe Harry Potter daar stukken minder dan als ik hem in Nederland in de winkel had gekocht.

Was dat de eerste nagel aan de doodskist, de tweede volgde korte tijd later toen het downloaden van films, muziek en boeken gemeengoed begon te worden. Zo zijn de afgelopen tijd de boekwinkels Selexyz en de Slegte door een overname van de ondergang gered en zijn de Fame en Virgin megastores al geruime tijd terug gesloten. Hoe lang gaat het nog duren voor we geen boeken en platen winkels meet hebben en de laatste videotheek de deuren gaat sluiten. Ik denk dat ze tussen de vijf en tien jaar de weg van de kolenboer gegaan zijn.

1 opmerking:

  1. Waar is de kolenboer nu dan :-)?

    Ik denk dat er de komende 50 jaar nog steeds specialiteiten winkels op dit gebied zijn (net zoals er nog een beperkt aantal koekenboeren zijn), voor de echte liefhebbers. Maar voor de massa zullen ze idd uit het straatbeeld verdwijnen.

    BeantwoordenVerwijderen