dinsdag 2 november 2010

Kaas proeverij

Deze zondag was het dan zover,  de reeds lang volgeboekte kaas proeverij van Betty Koster van kaaswinkel l'amuse vond plaats in hotel Stempels in Haarlem. Door het onlangs uitbranden van parkeergarage de appelaar konden wij niet onder het hotel parkeren maar moesten een plekje in het dorp vinden en daarna een korte wandeling naar het kloppend hart van Haarlem inzetten. We betraden het hotel en namen de trap naar boven waar in een aparte kamer een viertal tafels gedekt waren voor in totaal 32 personen. Er waren, glazen, proef formulieren, brood, borden en bestek op de tafel als ook een boekje over kaas van Betty zelf.

Na wat geschuif, er bleken nog twee gasten zijn kon alles beginnen en startte Betty haar verhaal over kaas onder het genot van een witte Griekse wijn. De kazen werden in vier groepen geserveerd, eerst de witschimmels, toen de geiten, daarna de roodflora om te eindigen met de blauwschimmels. Bij elke groep was een eigen wijn te drinken. Ronde een begon met o.a. drie brie's; waaronder een roombrie een truffelbrie (de lekkerste van ronde een) en de al genoemde witte wijn. Het enige vreemde was dat de kazen in plakken arriveerden en dat je zelf moest snijden voor de tafel, Ik had het een stuk prettiger gevonden als de kazen in porties per persoon gereserveerd zouden worden. Ronde twee had als wijn een werkelijk perfecte sauvignon en ik ga die eens in de winkel opzoeken naast de geitemkaasjes. De geiten waren lekker, lekkerder dan de witschimmels. Ronde drie was voor de stevige jongens, diverse harde kazen en enkele roodschimmels. Hierbij uiteraard een stevige rode wijn en als topper van deze ronde de wilde weide extra belegen, een Nederlandse kaas. Ronde vier had dan de blauwschimmels die allemaal prima smaakten en als wijn een Pineau de Charentes, een wijn die per ongeluk door een wijnboer was ontdekt toen hij zijn druiven in een lege ton gooide. Deze ton was echter niet leeg maar bevatte nog wat cognac restanten en daaruit kwam deze wijn voort.

Toen wij om vijf uur het pand verlieten waren we erg tevreden over de proeverij met als enige minpuntje het zelf snijden van de kazen. Waarschijnlijk staat binnenkort een visite aan l'amuse op het programma om een aantal kaasjes aan te gaan schaffen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten