zondag 25 oktober 2009

Whiskyproeverij


Sinds een aantal jaren bezoek ik met wat vrienden regelmatig een whiskyproeverij. En zoals de echte whisky snob weet praten we dan over Schotse single malt whisky’s. Deze proeverijen worden georganiseerd door café L&B in de korte Leidsedwarsstraat. Een standaardproeverij bestaat uit het proeven van een zestal whisky’s die binnen een bepaald thema vallen halverwege onderbroken door wat lekker hapjes als paling op roggebrood of sandwiches met cream cheese en zalm om even de alcohol inname te dempen. Een zo’n thema is bijvoorbeeld een whisky uit alle Schotse regio’s en ander thema is bv. de whisky’s uit het Islay gebied.

Deze middag stond in het teken van De smaak van van Wees. Van Wees was de eerste whisky importeur in Nederland eind jaren zestig en is in al die tijd een van de voornaamste spelers op de markt geweest. Naast de standaard bottelingen van de diverse stokerijen bieden zij ook whisky’s van kleine onafhankelijke bottelaars en zij bieden dus een mooie brede selectie voor ook de ervaren whisky genieter. De vorige proeverij die ik bezocht was in het voorjaar dus het was wel weer tijd om te gaan genieten van een aantal mooie whisky’s.

De proeverij stond in het teken van de eigen lijn van van Wees, de Ultimate lijn. We kregen 6 whisky’s te proeven waarvan er vier op een sherry vat gerijpt waren waardoor de whisky’s een mooie donkere kleur krijgt en de smaak verrijkt wordt door de Olerosso sherry die eerst in het vat gezeten heeft. 3 van de whisky’s waren cask strength, dat betekent dat ze niet waren terug gebracht naar een alcohol percentage van 43% of 46% maar gebotteld waren op de oorspronkelijke sterkte van dat vat, in een geval was dat 59.1%. We sloten af met een glaasje van een speciale Ardbeg botteling, de Corryvreckan.

Kortom een mooie middag en ik kijk al uit naar de volgende proeverij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten