woensdag 28 oktober 2009

Lois McMaster Bujold


De reden dat ik dit stukje wijd aan deze schrijfster is dat de draft van haar nieuwste boek, Cryoburn, inmiddels af is. Helaas staat de publicatie datum pas op november 2010 dus tot die tijd zal ik moeten wachten op de nieuwe avonturen van Miles Vorkosigan.

Voor diegenen die onbekend zijn met zowel Lois als haar boeken een kleine introductie. Lois heeft met haar boeken inmiddels 3 Nebula en 4 Hugo awards gewonnen, de 2 belangrijkste prijzen voor science fiction boeken. Voor haar novella The Mountains of Mourning heeft zij zelfs beide prijzen gewonnen. Kortom een zeer populaire auteur. Haar bekendste serie is de Vorkosigan saga met als hoofdpersoon Miles Vorkosigan a.k.a. Miles Naismith. Deze serie gaat over de planeet Barrayar, die na eeuwen van afzondering weer in het galactische leven terugkomt. Dit alles in een web van zowel planetaire intriges binnen Barrayar zelf als interplanetaire intriges met erfvijand Cetaganda.

De boeken zijn een combinatie van humor, avontuur, actie, romantiek en sociale observaties. Het ene boek heeft weer meer humor, het andere meer actie zodat het nooit een voorspelbare formule wordt, iets wat meestal het eind betekent voor een serie. Als er geen verrassingen meer zijn is er weinig uitnodiging om aan een nieuw deel te beginnen.

Maak je niet druk over in welke volgorde je de boeken moet lezen want de chronologische volgorde is niet de volgorde waarin de boeken geschreven zijn. Bij elk verhaal kun je probleemloos instappen. The Mountains of Mourning is gratis te downloaden uit de Baen Free Library. Dus voor diegenen die nieuwsgierig zijn geworden is dit een mooi startpunt.

Mijn eerste Vorkosigan boek was The Vor game en ik kan deze voor iedereen aanraden om na het e-book mee te starten of gewoon het e-book te skippen en direct met dit boek te beginnen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten