dinsdag 3 november 2009

Stedentrip optie 5: Lissabon


Het aantal maatschappijen dat rechtstreeks op Lissabon vliegt is niet al te hoog, om precies te zijn is het er één, de KLM. Dat betekent geen erg goedkope reis maar gelukkig ook geen al te dure. Onze nationale trots brengt ons voor €192 de man veilig in de hoofdstad van Portugal.

Lissabon is in een aantal opzichten te vergelijken met San Francisco, het is op zeven heuvels gebouwd en heeft een zeeklimaat aangezien het aan de oceaan ligt. Dat betekent dat er regenbuien in de lente kunnen zijn dus jacks en paraplu’s zijn belangrijke items voor de reis. Lissabon heeft een efficiënt metro net waar Nederland nog wat van kan leren qua prijs. Een rit is €0.80 en een tien strippen kaart komt zelfs op slechts €0.65 per rit. Een dagkaart is €4.

Attracties zijn het oude kasteel op de top van de heuvel, Cristo Rei (een Jezus beeld dat vergelijkbaar is met dat van Rio de Janeiro), de brug van de 25e april die de stad met de schiereilanden verbindt, de roltrap die de bovenste stadsdelen met de onderste verbindt. Bekende wijken zijn Chiado, de winkel straat in het historische district, Baixa, het herbouwde stadsdeel na de aardbeving van 1755, Alfama, de historische Moslim buurt en Belem de wijk met de musea en beelden.

Er kan geshopt worden in meerdere grote malls. De restaurants en cafés bovenin de Armazéns do Chiado mall hebben een fantastisch uitzicht over de stad. De Amoreiras mall heeft zelfs een facebook pagina. Restaurants zijn er meer dan genoeg te vinden, de toeristische spelen uiteraard op de fado in met optredens tijdens het eten. In de kleinere restaurants is het beter de (verse) specialiteiten van de dag te kiezen i.p.v. het standaard menu. En uiteraard zijn er vele goede vis restaurants te vinden in de stad. Verhongeren zullen we niet. Ook het nachtleven is uitbundig te noemen in Lissabon, de vele bars en clubs bieden van alles en nog wat maar de toppers zijn toch de tappas barretjes waar je een avond door kan brengen. Een van de betere hotelkeuzes is het eurostars des letras, centraal gelegen 5 sterren hotel met fatsoenlijke prijzen en free wifi. 2 tweepersoons kamers voor 3 nachten kost ons €180 per persoon. Kortom Lissabon is een contender maar Madrid geeft mij nog steeds het beste gevoel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten