donderdag 12 november 2009

Robert Anson Heinlein


Ik heb het al enkele keren eerder gehad over enkele van mijn favoriete science fiction schrijvers, maar heb verzuimd een stukje te wijden aan mijn afgod. De man die door de Amerikaanse science fiction werd geëerd is als de godfather van de science fiction, Robert Anson Heinlein.

Heinlein startte in 1939 met diverse korte verhalen in het befaamde blad Astounding van John W. Campbell. Hij groeide als snel uit tot een van de beste verkopende schrijvers in het blad samen met grootheden als Isaac Asimov en Arthur C. Clarke. Zijn verhalen uit die tijd speelden zich allemaal af tegen een zelfde toekomst en staan bekend als de future history verhalen. In 1947 werd zijn eerste boek gepubliceerd, Rocket Ship Galileo. Dit was een zogenaamde juvenile, een boek voor jonge lezers en werd als zeer vreemd gezien omdat het om een reis naar de maan ging, iets wat volgens iedereen onmogelijk was. Het succes van het boek was echter gigantisch en vanaf dat moment publiceerde Heinlein elk jaar een nieuwe juvenile tot 1959 toen Starship Troopers als te fascistisch gezien werd. Het manuscript werd onmiddellijk door een andere uitgeverij opgepikt en won de Hugo award van dat jaar.

Vanaf dat moment besloot Heinlein zich nergens meer wat van aan te trekken en de boeken te gaan schrijven die hij wilde schrijven. Dit leidde o.a. tot Stranger in a Strange Land dat in 1961 verscheen en door de hippie gemeenschap opgepikt werd als hun bijbel. Het woord grok kreeg internationale bekendheid en het delen van water werd een belangrijke ceremonie.
Gezien zijn opvattingen over vrije seks, politiek, filosofie en gelijkheid van rassen (dit waren tenslotte de jaren 60 in Amerika) werd Heinlein een zeer controversiële schrijver die naast hordes bewonderaars ook vele tegenstanders had. Zijn later boeken (na 1980) worden als zeer controversieel gezien en hebben tot heftige debatten geleid.

Aanraders om mee te starten zijn The moon is a harsh mistress, over een kolonie op de maan die uit gedeporteerde misdadigers bestaat en tegen de aardse overheersing in opstand komt (wie zegt Australië), Glory road , een fantasy roman die niet stopt als de draak is verslagen en de held met de prinses trouwt maar ook het stuk dat volgt laat zien en The past through tomorrow een bundel van (bijna) alle future history verhalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten