maandag 2 november 2009

Het bokbier festival


Het hoogtepunt (voor mij althans) van het bokbier seizoen is het jaarlijkse bokbier festival in de beurs van Berlage, georganiseerd door biervereniging pint. Dit drie daagse festival brengt naast de grote jongens uit Nederland, Duitsland en België ook de kleine brouwerijen bij elkaar om de festival bezoeker meer dan 100 verschillende soorten bokbier te laten proeven. Er treden ook bands op om de festival sfeer compleet te maken en het is dan ook altijd erg druk in de beurs. Het principe is erg simpel. Bij de entree, dit jaar €8 krijg je een festival glas en kun je voor €2 per stuk muntjes kopen. Vanaf dat moment kun je langs de diverse tappunten lopen en in ruil voor een muntje je glas laten vullen.

Dit werd mijn 5e bezoek aan het festival. De eerste keer dat ik ging was in 2005 en dat was toen onder het motto, eens kijken wat dit nu voorstelt. Nu het stelde heel wat voor en ik ben er dan ook vanaf dat moment elk jaar bij. De eerste drie jaren alleen met mijn vaste mattie, maar aangezien hij vorig jaar niet kon waren er wat vrienden uit de whiskyproeverij club meegegaan. Deze vonden het ook voor herhaling vatbaar dus de groep bestond dit jaar uit 4 man. Als snel liepen we twee vriendinnen tegen het lijf want het bokbier festival kent een zeer grote groep bezoeksters. Minimaal 30% is vrouw.

Zes man/vrouw sterk en begeleid door de muziek van The Old Firm, gingen we de diverse biertjes proeven. Als centraal afspreekpunt was een stek voor de band gekozen en ieder ging zijn of haar weg om biertjes te scoren. Uiteraard werd bij terugkomst op het centrale punt tips gegeven van die moet je doen, of die moet je absoluut niet doen en werden de diverse bieren met elkaar vergeleken. Dit jaar proefde ik de volgende soorten: De kruisheren Constantinus van de Groningsche, Praght dubbelbok van Praght, Beemster bock van de Lepelaer, Phoenix herfstbok van het klaverblad en Polderbok van ’t Wort Wat. Verliezer was de Phoenix (te zuur voor mijn smaak) en winaar was de Beemster. Na vijf stuks hadden we het wel gehad en verlieten we dan ook het festival.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten