donderdag 18 juli 2013

De saffraan

De roggevleugel
Het was weer tijd voor een culinair feestje en deze keer zou dat in de Saffraan plaatsvinden. De Saffraan ligt (en ja dat is het correcte woord want het restaurant zit aan boord van een verbouwde klipper) in Amersfoort en samen met een vriendin was ik hier op woensdagavond naar toe. Zij had een tijdje terug een Groupon voor dit, met 1 Michelin ster bekroonde, restaurant gekocht. Het ging om een zeven gangen verrassingsmenu (we maakten er acht van door er een gang met kaas aan toe te voegen) voor twee personen voor €99.

We vonden de parkeerplaats probleemloos, staken binnendoor en stonden even later voor de boot. Het was een aparte ervaring om een sterrenrestaurant aan boord van een boot te bezoeken, maar alles was mooi verbouwd en ruim ingericht. Al gauw zaten we en waren gereed voor een heerlijk avondje. De eerste amuse had de mooie naam van groentesoep en werd ook in een mini soep pannetje opgediend. Uiteraard was het niet vloeibaar maar het zag er erg mooi uit en smaakte heerlijk. Dat beloofde alvast wat voor de rest van de avond..

De eendenlever
Welnu het feest werd vervolgd met wederom drie mooie amuses alvorens de eerste gang naar binnen gebracht werd. Omdat ik moest rijden had ik om BOB wijn arrangement gevraagd en kreeg bij elke gang een klein glaasje zodat ik wel van de smaak combinaties kon genieten maar ook ons nog netjes naar huis kon rijden.In een mooi tempo kwamen de acht gangen aan ons voorbij. De eerste vier bestonden uit vis (o.a. makreel en roggevleugel), daarna het hoofdgerecht (gerijpte USA steak met biet) en vervolgens een hele mooie bereiding van eendenlever met a.a. komkommer en snijboon. Een hele frisse combinatie en heel erg lekker.

Daarna kwam onze ingelaste gang, de kaas. Mijn vriendin koos voor een gekoelde tawney port bij haar kaas, ik ging voor een hele aparte wijn, een macvin de Jura. Ik kreeg eerst een slokje om te proeven of ik het wel lekker vond en dat prikkelde mijn nieuwsgierigheid behoorlijk. Het is meer een likeur dan een wijn en gemaakt van alle vijf de druivensoorten van de Jura waar eua de vie aan toegevoegd wordt. Zeer apart van smaak en een mooie begeleiding bij mijn kazen. Daarna volgden nog het zoet (erg lekker met een mooie frisse dessertwijn erbij) en de koffie met friandises. Het was all ruim na elf uur toen we, als laatsten, de zaak verlieten. Het was een top vond. Goed gezelschap, goed eten, goed drinken en een uitstelende verzorging door Monique Korteschiel en haar team. Mocht de Groupon aanbieding wederom voorbijkomen laat hem dan vooral niet lopen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten