zaterdag 8 oktober 2011

ML

Het restaurant
Afgelopen vrijdag vierden we de verjaardag van Dennis. Zoals gebruikelijk de laatste jaren betekende dat een diner in een sterren restaurant en mijn keuze was gevallen op ML in Haarlem. We konden de auto redelijk dichtbij parkeren (toch wel een prestatie gezien de anti auto policy van de stad) en betraden even voor half acht het pand. Ondanks wat aanloop problemen (er was iets misgegaan met mijn reservering) zaten we even later aan tafel in een hoekje dicht bij de keuken. We gingen uiteraard voor het 8 gangen diner, voor mij met bijbehorend wijnarrangement en Dennis uiteraard aan het water.

De amuses





De recensies hadden al aangegeven dat de keuken uitstekend was maar dat de bediening (louter dames) erg zakelijk was. Wij konden dat bevestigen want het beste contact dat wij die avond hadden was met een van de koks, deze kwam in totaal vier van de acht gangen bij ons aan tafel serveren. Maar goed terug naar de start. Als eerste kregen wij een chip van parmesaan bij het aperitief kort daarop gevolgd door een vijftal amuse's. Deze vielen niet alleen op door de smaken (wasabi ijs op de sushi) maar ook de aankleding was bijzonder zoals bv. het bloempotje op de foto hiernaast aantoont. De eerste gang was coquille, redelijk standaard in sterren restaurants maar de combinatie met wortel maakte hem erg apart. De drie gangen die volgenden waren allemaal een mooie combinatie van vlees en vis waar voor mij vooral de kreeft met serranoham ham er uitsprong. De gang die daarop volgde was voor mij echter de winnaar van de avond, langoustine en zeebaars, om je vingers bij af te likken.

De zeebaars met langoustine
De laatste gang was een prima verzorgde anjou duif, maar net als coquille begint duif zo langzamerhand standaard op de kaart van sterren restaurants te staan. Vervolgens kwam uiteraard de kaas, deze keer vergezeld van een dessert wijn, geen rode zoals laatst bij Ron Blaauw maar een witte. Wederom een prima combinatie. Het is erg leuk om te zien wat je tegenwoordig bij je kaas te drinken krijgt. Voordat het zoet op tafel kwam, kwam onze vriend uit de keuken wederom aan onze tafel staan. Deze keer met een amuse die voor het zoet geserveerd werd. Hij legde uit dat men met een nieuw gerecht bezig was en dat het inmiddels zo ver was om aan gasten te presenteren. Aangezien wij als lekkerbekken gekwalificeerd waren viel ons de eer te beurt om te proeven. Net als de amuse's waar het geheel mee startte was dit wederom een genot voor oog en mond. Tenslotte kwam de laatste gang op tafel vergezeld van een licht sprankelende en zoete rosé ter begeleiding. Daar achteraan dan de koffie met friandises en zeer voldaan gingen wij dan ook tenslotte van tafel. ML was een erg prettige ervaring die, wat mij betreft, nog beter zou worden als de bediening iets van haar zakelijkheid zou inruilen voor informaliteit. Ik kan iedereen echter een bezoek aanbevelen want het was een fijne avond.

1 opmerking:

  1. Ik vond het een zeer geslaagde avond, bedankt!!!

    Nog een tip voor het restaurant: iets meer licht!!

    BeantwoordenVerwijderen