zondag 19 juni 2011

Ron Blaauw

De open keuken
Vrijdag was het voor de derde keer in een maand tijd raak, een diner bij een sterren restaurant. Na eerst met een goede vriend bij le restaurant gegeten te hebben en daarna het 50 jarig huwelijk van mijn ouders bij de bokkedoorns gevierd te hebben ging ik nu naar Ron Blaauw Amsterdam. Dennis had mij enige tijd terufg gevraagd of ik hier zin in had en op mijn antwoord van wel zin maar momenteel geen geld bood hij aan mij te trakteren.

Dat hoefde je mij geen twee keer te vragen en daarom vertrokken wij dan ook naar Ron's nieuwe locatie in Amsterdam. Uiteraard is parkeren dan een ramp maar door de aangeboden valet parking gaven wij de sleutels af en zetten ons aan tafel in de mooie open ruimte met over de hele breedte de open keuken. Als eerste werden wij verrast met een batterij aan amuses de een nog prachtiger dan de andere. Dit onder het genot van water en champagne. Na hiervan genoten te hebben kwam Ron ons zelf de kaart brengen. Uiteraard zou het het menu gaan worden maar daar
De gamba
ontbrak de kaas aan. Deze lieten we dus als extra gang toevoegen maar daarnaast was er ook nog het scheermes met kreeft. Volgens Dennis de signature dish van Ron Blaauw. Uitruilen voor iets anders of ook toevoegen was de vraag en na wikken en wegen en overleg met de sommelier werd het toevoegen. Zo kwamen we dus op een acht gangen diner uit.

Het was een licht menu dat voornamelijk uit schelpdieren en groenten bestond met als hoofdgerecht eend (dat door Dennis als uitgesproken niet eend eter vervangen werd door de USA sukade. Start was een mooie foie gras gevolgd als tweede gang door het scheermes met kreeft en schuim. Door de opmaak keek je inderdaad naar een barbier set een scheermes bedekt door een donzige laag schuim. Naast het uiterlijk was de smaak ook voortreffelijk dus ik was erg blij dat we deze gang toegevoegd hadden. Hierna volgende in een redelijk vlot tempo gamba, asperge en bloemkool waarvan met name de asperge erg goed bij mij aansloeg. De wijnen waren uiteraard allen wit of rosé gezien de gerechten en werden door de sommelier met een mooi verhaal per wijn gebracht.
De asperge
Hierna was het tijd voor onze "hoofdgerechten" voor mij de eend en voor Dennis de koe. De eend was perfect, ik heb zelden zo'm heerlijk bereiding van eend geproefd begeleid door, wat ik dacht, mijn enige rode wijn van de avond. Bij de kaas bracht de sommelier mij echter een complete verrassing, een rode dessert wijn. De reden was dat wij tijdens een van onze gesprekjes het hadden gehad over hoe de ene sommelier zwoor bij port voor de kaas en de andere die vond dat dat absolutely not done was. Daardoor geïnspireerd kwam hij met deze verrassing aanlopen. En het was een aangename verrassing, de koele rode, niet te zoete wijn deed het prima bij de kazen. Ook het zoet was een mooie surprise, het bestond uit een viertal zaken waarvan één een gesloten bol van witte chocolade was met aardbeien erin. De pattiseur kwam met een pannetje brandende bruine rum aan onze tafel waarvan hij wat over de chocolade schepte. Hierdoor smolt de bol open en waren ook de aardbeien zichtbaar geworden. Koffie, grappa en friandises (vermomd als Hollandse hapjes plank met kaas, bitterbal en ossenworst) besloten een uitstekende culinaire avond. Dennis bedankt het was top!

1 opmerking:

  1. Bijzonder graag gedaan, een gezellige avond is altijd top, zeker omkleed met de juiste culinaire beleving!

    BeantwoordenVerwijderen