vrijdag 18 januari 2013

Whisky festival

Bezoekers voor een van de stands
Het was tijd voor het whisky weekend en even na een uur betraden we de posthoornkerk. We werden bij de ingang begroet door Loek, een van de twee organisatoren en kregen uitgelegd hoe alles werkte. Voor de entreeprijs hadden we recht op een festival glas, een fles water en onbeperkt proeven van de "normale" whisky's. Tegen bijbetaling van muntjes (a 1 euro per stuk) kun je de zeldzame whisky's proeven of voor 20 euro kon je meedoen aan een masterclass. Daarnaast waren er diverse stands met eten, literatuur en kleding waar je ook in muntjes voor kon betalen (tenminste het eten, de andere dingen heb ik niet gecontroleerd).

We kregen ons glas niet leeg uitgereikt maar daar zat al meteen de welkomst whisky van het festival in, een mooie Balvenie. Aldus gewapend betraden wij de hoofd zaal van de kerk waar de diverse stands te vinden waren, zowel diegene die drank leverden als diegenen die andere zaken leverden.
Betty Koster van lj'amuse achter haar stand

We bezochten als eerste de stand van van Wees, wat mij betreft de beste whisky importeur van Nederland die vele mooie eigen bottelingen heeft. Met een nieuw glas liepen we over de beursvloer en kregen bij Macallen een mooi verhaal over de naked grouse die wij uiteraard ook moesten proberen. Zo liepen wij de diverse stands af waar wij mooie verhalen te horen kregen en nog mooiere whisky's te proeven kregen.

Op een gegeven ogenblik moest er toch echt wat gegeten worden en wat is er dan beter dan een kaas plankje te scoren van de beste kaaswinkel van Nederland, l'amuse. De stand werd bemand door eigenaresse Betty Koster en zij maakte een mooi setje van kazen voor ons. Er zaten vijf kazen op de plank waaronder de net gekozen beste kaas van Nederland, de belegen Remeker. Daarnaast uiteraard een Shropshire, een mooie brie met eekhoorntjesbrood en whisky. verder nog wat kwepeer, brood en nog twee kazen alles enthousiast door Betty uitgelegd. Kortom een fantastische voedsel break tussen het whisky geweld in.

Daarna was het weer verder de whisky verkennen waarbij we begonnen bij de  voor ons totaal onbekende Benriach.  Hier bleek een echte Schot achter de stand te staan die ons vol enthousiasme begon te vertellen over deze kleine en onafhankelijke whisky producent. We proefden zowel de twintig jaar oude speyside whisky als de peat variant. Beiden konden onze goedkeuring wegdragen en werden op de lijst gezet van toekomstig aan te schaffen  whisky's.

Het was inmiddels wat later op de middag geworden en dat betekende dat het tijd werd voor de wat zwaardere geturfde whisky's en een van de eerste keuzes viel op de Ardmore. Deze zeer schappelijke geprijsde whisky beviel ook ontzettend goed en werd dan ook op de lijst van toekomstige aankopen gezet. (de manier om dit te doen bestond trouwens uit het maken van een foto van de fles, een stuk makkelijker dan opschrijven wat je zojuist had gedronken).

De beurs begon zo langzamerhand ten einde te lopen maar twee man van onze groep van vier had een erg grote behoefte om aan de oesters te gaan. Er stond een karretje van oesters en zo op de beurs waar naast vers gesneden haring ook mooie platte Zeeuwse oesters te krijgen waren en zij gingen dan ook helemaal los. Terwijl zij aan de oesters gingen, ging ik aan mijn laatste whisky van het weekend een Octomore. Toen was het toch het einde van het weekend en werden we met zachte dwang naar buiten afgevoerd. Uiteraard deden we dat niet zonder de organisatoren Loek en Leon te bedanken voor een geweldige middag en als er volgende jaar weer een whisky weekend is op een dergelijk mooie locatie dan ben ik er zeker weer bij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten