zondag 22 mei 2011

Le restaurant

Jan de Wit kijkt naar buiten
Afgelopen vrijdag ging ik met een goede vriend en ex-collega dineren bij Le restaurant. Het met een Michelin ster bekroonde restaurant van Jan de Wit. Het is een kleine zaak met slechts 20 couverts en geen keuze menu maar een vast menu, kortom eten wat de pot schaft.

We betraden even voor half acht de toen nog niet halfvolle ruimte (reserveren is een must want in no time zat het vol) en werden door de patron zelf begroet. Hij kookte niet (dat deed zijn chef Graham met diverse assistenten) maar was samen met maître Kostya de gastheer. Onder het genot van een glaasje bubbels en wat hapjes kregen we de kaart te zien zodat we konden aangeven of er iets opstond dat we niet lusten. Uiteraard gaven wij aan dat wij alles aten en dat we graag het wijnarrangement hadden bij het diner. De kaart wisselt per maand en wordt door Jan zelf samengesteld waarna het team de avond verzorgd..
Hoorntje van rode biet

Die van ons startte met vijf amuses waarvan met name het hoorntje van rode biet heel erg in de smaak viel. Daarbij een mooie Riesling. Tijdens het gesprek met Jan over de wijn (die fantastisch was) gaf hij aan dat hij bijna alle wijn zelf opspoorde bij kleine wijnboeren en dat die dus niet te koop waren in Nederland. Hij was echter bezig om te kijken of hij wat import kon opzetten en ik ben dan ook zeer geïnteresseerd als dat lukt.

Het menu bestond uit vier gerechten. We begonnen met een blokje van geperst kalf met o.a. een ring van octopus. Een erg mooie smaaksensatie. Daarna volgde heilbot met beurre blanc, chardonnay en asperges. Een werkelijk perfect visgerecht. Het vlees was deze keer boerderij kip met tuinboontjes en een jus van foîe gras. Om je vingers bij af te lekken en vergezeld van een Spaanse wijn die zo zacht en vol van smaak was dat je bij blind proeven nooit Spanje als land van herkomst gekozen zou hebben. De laatste gang was een kaasplankje. Ook hier geen keuzes maar een bordje met vier prima kazen. Deze keer geen kazen van L'amuse maar van kaaswinkel Kef, volgens Kostya de eerste Franse kaaswinkel die Nederland rijk was. De winkel was een aantal jaren geleden flink achteruit gegaan maar was inmiddels weer in volle glorie hersteld. Nadat we de kaas ophadden (vergezeld van een mooie witte wijn, ook hier geen port) kwam Kostya vragen of we nog een stukje bliefden. De witschimmel was op (de kazen kunnen hier per avond verschillen, Kostya gaf aan dat het enige wat belangrijk was de beleving van de kaas en niet dat elke avond kaas x,y en z geserveerd moesten worden). We lieten ons overhalen om nog een kaasje te nemen ondanks het feit dat we wisten dat het nog niet afgelopen was.

De beerenauslese
De volgende drie gangen waren het fruit, het ijs en de chocola. Jan vertelde dat hij hier normaliter een andere fles voor opentrok maar vanavond was een mooie avond dus hij ging voor iets speciaals. Een beerenauslese van Setzer uit 2007. Inderdaad een erg mooie wijn waar je toch alle smaken nog in proefde door het zoet heen. Een erg fijne combinatie met de desserts.

We hadden een mooie plek met zicht op de open keuken en zagen de koks dan ook de hele avond druk in de weer. Terwijl wij de laatste beetjes aan het wegwerken waren zagen we ze dan ook druk aan de friandises werken en ook wat vormpjes richting oven bewegen.

Het was dan ook tijd voor espresso, cognac en grappa vergezeld van de friandises. Op een gegeven ogenblik kwam een van de koks langs met een mandje met versgebakken madeleines. Met de heerlijke geur onder onze neus konden we uiteraard geen nee zeggen en vonden nog een plekje voor dit koekje. We konden dan ook alleen maar concluderen dat we een top avond gehad hadden en namen dan ook afscheid van de chef en zijn zwarte en witte brigade. Jan bedankte ons ook voor onze komst en vroeg of hij ons nog eens terug zou zien, Bij Jan de Wit is dat geen loze opmerking want hij is een zeer eigenzinnige chef die gasten die hij onaangename klandizie vindt duidelijk laat blijken dat zij niet terug hoeven te komen. Zie daarvoor deze reactie van Jan. Kortom een top avond en ik kan le restaurant dan ook van harte aanbevelen.

1 opmerking:

  1. Klinkt als een wel bestede avond, waarbij een hoge kwaliteit van dineren gepresenteerd werd! Ik hou van uit eten gaan en zeker ook in de beste restaurants van Nederland, maar om de een of andere reden blijft het mij helaas niet trekken. Of het nu komt omdat het zo klein is, het feit dat je een vast menu hebt waar maar weinig in te varieren valt of de eigenzinnigheid van de eigenaar, ik weet het eerlijk gezegd niet. Maar er zijn veel zaken waar ik toch liever heen ga. Anderzijds, misschien moet ik over mijn eigen schaduw heen stappen en toch eens langs gaan bij Le Restaurant, het is bij mijn moeder om te hoek...:-).

    BeantwoordenVerwijderen