dinsdag 4 juni 2013

Madrid vs Athene

Koninklijk paleis Madrid
Inmiddels is het tijd voor de volgende vakantie van 2013 en dat wordt een uitstapje naar óf Madrid óf Athene. De datum is inmiddels wel bekend, het wordt tussen 10 en 18 juli, dus het wordt nu tijd om de definitieve keuze te maken en vervolgens hotel en vliegtuig te boeken. Dit stukje is een vergelijking tussen beide steden om een goede keuze te kunnen maken

De reis:
Madrid is een vlucht van 2½ uur vanaf Amsterdam met KLM voor €120. Vertrek is om een uur, de terug vlucht is om vijf uur.
Athene is €320 voor een vlucht van 3½ uur rechtstreeks met Transavia en met vertrek om half zes in de ochtend.
Op basis van de reis is mijn keuze duidelijk, het wordt Madrid.

Hotels:
In Madrid zouden we voor het Catelonia Gran Via kunnen gaan. Een mooi vier sterren hotel in hartje stad met, uiteraard, free wfi en een prijs van €437 voor 5 nachten.
Athene wint het duidelijk op het gebied van hotels. Voor ongeveer dezelfde prijs heb je een luxe 5* hotel zoals het radisson blu en voor een gelijkwaardig 4* hotel, zoals het Stanley, betaal je nog geen €250.

Vervoer:
Beide steden hebben een goed metro netwerk en de rest van het openbaar vervoer is ook prima geregeld. Beide zijn dus winnaar op dit gebied.


Het Parthenon op de Akropolis, Athene
Cultuur:
Eigenlijk het belangrijkste, wat is er te doen in de steden die we willen bezoeken beiden bieden in ieder geval genoeg.
Athene heeft uiteraard de Griekse oudheid met het Parthenon op de Acropolis en de vuurtoren en de haven van Piraeus, daarnaast zijn er diverse oudheidkundige musea. Echte shopping centra kent Athene niet dus dat onderdeel vervalt. Aangezien Athene een havenplaats is, is er uiteraard een boottocht te maken, iets dat ik behoorlijk vaak in mijn vakanties doe. Ook met de Griekse keuken is niets mis dus dat gaat wel goed komen.
Madrid heeft uiteraard ook musea zoals het El Prado, en veel historische plekken zoals het koninklijk paleis en veel kathedralen. Hier zijn wel een aantal grote shopping malls op de Gran Via en er is zelfs een outlet te vinden. Goed eten is in Madrid geen enkel probleem en uiteraard  hoort een avond uit eten met flamenco er ook bij.

Mijn keuze blijft nog steeds bij Madrid en dan voor vijf dagen, dat is mijn inziens genoeg tijd om alles op ons gemak te bekijken. Nu nog even afwachten wat mijn reisgenoot er van gaat vinden. Zijn vrouw had overigens ook al geshopt en een aantal zevendaagse trips naar Madrid gevonden voor iets minder dan mijn vijfdaagse trip. Mij benieuwen waar ze mee gaat komen voor een periode van vijf dagen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten