zaterdag 8 augustus 2009

Diner


Gisteravond hebben Dennis en ik ons culinair uitgeleefd bij de Nederlanden, een fantastisch restaurant met 1 Michelin ster en positie 55 in de lekker. Wij werden hartelijk ontvangen door onze gastvrouw Caroline Berends, de vrouw van chef Wilco Berends, en haar jonge brigade. Zoals eigenlijk altijd in dit soort restaurant, gingen wij voor het menu dat de chef speciaal samenstelt. Bij de Nederlanden is dit een 6 gangen menu. Dennis stelde al meteen een uitdaging door te vragen of men er 8 gangen van kon maken en voor hem de gang met lam door iets anders te vervangen. In samenspraak met onze gastvrouw werden er 2 gangen toegevoegd (waaronder een voorgerecht met krab) en werd het lam van Dennis veranderd in ossenhaas. Vanaf de amuses tot de friandises was er geen wanklank te vinden. De 8 gangen waren erg mooi en bleken tot mijn vreugde veel vis te bevatten. Een prima streling voor de smaak papillen.

Sommelier Martin Verkerk bleek vrij te zijn daar het zijn verjaardag was maar zijn rol werd prima overgenomen. De Nederlanden schenkt prachtige wijnen die men bij voorkeur betrekt uit de minder traditionele wijnlanden. Zo heb ik geen franse wijn gedronken, maar een prachtige frisse jonge Griekse bij een van de gangen en een mooie Portugees bij een andere. Ook het kaasplankje was niet voorzien van de standaard port maar 2 soorten sherry, een wat zachter en een wat voller van smaak. De reden: Port is, volgens de sommelier, een logisch vervolg op de rode wijn van het vlees, maar ook te zwaar voor de meeste kazen. Daarom dus sherry.

Wat was de beste gang? Ik kan geen keuze maken maar een speciale vermelding voor het dessert. Meestal vindt ik deze gang de minste als niet toetjes eter, maar hier was de combi van het rode fruit, de zoete smaken van de bijbehorende zaken en de honing smaak van de bijgeschonken dessert wijn een regelrechte smaak sensatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten