zaterdag 22 januari 2011

La Rive

 Vrijdag was het dan eindelijk zover, het diner van Dennis en mijzelf in restaurant la rive, het met een michelin ster bekroonde restaurant van het Amstel hotel. Rond half acht arriveerden wij en werden netjes naar het restaurant begeleid vanwaar je een prachtig uitzicht over de Amstel hebt. La rive is wat formeler dan andere sterren restaurants die wij bezocht hebben dus we hadden ons tenue ook aangepast. Dennis volledig in pak, ik in pantalon en overhemd. De brigade verwelkomd ons hartelijk en onder het genot van diverse amuse's , waarvan met name de tomaat en gember hoge ogen gooide en een glas champagne werden wij voorgelicht over de kaart. Wij gingen voor het 7 gangen
menu Alliance waar wij als extra gang de ijswagen aan toevoegden. Voor Dennis uiteraard water als begeleiding, voor mij even uiteraard het wijn arrangement. De gangen arriveerden in een prettig tempo voorafgegaan door de sommelier die kwam uitleggen welke wijn bij welk gerecht was uitgekozen, de historie van de wijn en waarom juist deze wijn spijs combinatie zo'n goede keuze was. Het menu was een aaneenschakeling van heerlijkheden, de start was kreeft, daarna coquille (iets wat in mijn ervaring elk sterren restaurant tegenwoordig in zijn menu heeft zitten) en vervolgens tarbot. Na de schaal, schelp en vis afdeling was het tijd voor het vlees en de rode wijnen. Als eerste een Barollo, die een van de mooiste gerechten van de avond begeleidde, risotto met rundersukade (vroeger ook wel bekend als draadjesvlees). Een perfect gerecht waar je geen bestek en gebit voor nodig had want je kon het zo naar binnen zuigen. In een woord top! De volgende gang kwam hier heel dichtbij, reebok (het is tenslotte wild seizoen) met o.a. wortel en olijf, maar verloor het op punten van het draadjesvlees.

Daarna was het tijd om af te bouwen. Als eerste de erg mooie kaaswagen waar een port bij geschonken werd. Uiteraard volgde er een leuke discussie met de sommelier over wel of geen port bij de kaas aangezien veel van zijn collega's tegenwoordig wijn schenken bij de kaas. Onze conclusie was dat voor beide standpunten iets te zeggen viel maar terug naar het voedsel. De kaas selectie was erg mooi, uiteraard waren er kazen van l'amuse de kaaswinkel van Betty Koster maar ook rechtstreeks geïmporteerd uit Frankrijk. Na wat proeven en praten hadden wij beide een bordje met mooie kazen samengesteld en lieten ons het wel smaken. De volgende gang was de ijs wagen. Waar ik het bij vier soorten hield (waaronder een sorbet van chocolade ijs die uit zowat pure cacao (meer dan 70%) bestond ging Dennis dapper voor alle zeven soorten ijs. De bijgeschonken was was zoet, wat wel nodig is als je ijs met wijn wilt begeleiden, wederom een mooie combinatie.Onze laatste gang, het dessert bestond uit een erg mooie bereiding van vijg met een dessertwijn die minder zoet was dan zijn voorganger maar ook hier wederom een mooie combinatie. Onder het genot van koffie, cappuccino voor de een en espresso voor de ander, cognac en friandises werd een mooi diner besloten. Wederom hadden wij ons record in stand gehouden want wij vertrokken, zoals gewoonlijk, als laatste het restaurant met een vriendelijk afscheid van de staf.

1 opmerking:

  1. Jaja, hij was weer geweldig. Maar de sterrenrestaurants in de buurt beginnen nu wel enigszins op te raken :-).

    BeantwoordenVerwijderen