vrijdag 31 juli 2009

De nabeschouwing

Boven op de Reichstag in Berlijn
We zijn wederom thuis na 8 dagen in (Oost) Duitsland door gebracht te hebben. Ik heb erg genoten van deze week bij onze oosterburen en daarom uiteraard een terugblik.

De hotels:
Geen van de hotels die wij haden was slecht. Qua prijs en kwaliteit was het Mercure in Leipzig de grote winnaar, qua luxe het Pullman in Erfurt

Het eten:
Ook hier geen minpuntje te noteren. Er is 2x Aziatisch gegeten (Thais & Vietnamees), 2x Argentijns (Biefstuk), 2x Duits (Schnitzels en Varkenshaas) en 1x Italiaans (Pizza). De Vietnamees (voor ons beiden de 1x keer) was met voorsprong het beste restaurant, de knapperige eend was van de categorie om je vingers bij op te eten.

Lunches zijn zeer gevarieerd geweest, van Burger King, via currywust, smoothies bij de McDonalds, subways, en koffietent tot een broodje Doner. Geen van de vette kledders zal echter in mijn toplijst voorkomen, subway rules!

De steden:
De grote steden waren alle drie top. In volgorde 1)Berlijn, 2)Dresden 3)Leipzig. De kleinere steden waren soms leuk en soms wat minder leuk. Wat deze steden tegenzat was het weer, dit was duidelijk minder dan de eerste 5 dagen en dat we er meerdere per dag deden waardoor het allemaal wat gehaast werd. Toch kan Marburg niet aan een eervolle vermelding ontsnappen als best of the rest.

Het bier:
In de categorie bier komen we de eerste mindere successen van de vakantie tegen. Positief was dat iedere stad (of dorp) zijn eigen bier en brouwerij had zodat er veel te proberen was. Negatief zijn de experimenten die Duitsers met bier uithalen. Zo hebben wij onder andere bier met bananensap, bier met cola, gose, en de Berliner weisse mit schuss gedronken. De normale Duitse bieren waren goed te drinken alhoewel ze bitterder zijn dan wat wij gewend zijn. Meest gedronken waren toch de hefeweizen en Beck's. Ons bezoekje aan de Warsteiner brouwerij was aardig maar ga hier niet heen met het idee een wereldschokkende ervaring te zullen beleven. In deze categorie geen winnaar maar een duidelijk verliezer, de Berliner weisse mit schuss.

De muziek:
Alleen in Berlijn hebben wij ons in de muziekwereld gestort en zowel Rickenbackers als de Ierse pub waren goed voor een paar leuke avonden.

Het winkelen:
Amsterdam hield zich erg in (1 polo en 1 sweater en uiteraard een koelkastmagneet) maar Zaandam hield flink huis zowel voor zichzelf als voor zijn dochter werd er hard toegeslagen. Het enige mindere was de huisgemaakte pesto die op de markt van Erfurt gekocht werd. Het potje ging open in de auto (gelukkig wel in een tas) maar het duurde nog weken voor de geur begon te verdwijnen.

De cultuur:
Was zwaar vertegenwoordigd deze vakantie, vele gemeentehuizen, architectuur, kerken, uiteraard een graf (Johan Sebastian Bach), altstadt in elke stad, en 2 musea (stasi en ddr werden bezocht. Kortom aan het aloude adagio "Je leert elke dag" is probleemloos voldaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten