zaterdag 20 juni 2009

De 1e etappe


Door het nieuwe reisschema wordt Berlijn de 1e stop na Leipzig. Gezien de vele mooie dingen die in Berlijn te zien zijn en de goede verhalen die iedereen over de stad heeft blijven wij hier 2 nachten tegen het ene nachtje in Leipzig. Een kort ritje van 2 uur brengt ons via plaatsen als Dessau en Potsdam naar Berlijn. De eerste hindernis die Berlijn opwerpt voor automobilisten is de zogenaamde environmental zone. Alleen auto's met een milieu sticker mogen de binnenste stadsring in (misschien kan Marijke Vos, de Amsterdamse wethouder, een studie reisje naar Berlijn doen gezien al haar mislukte plannen). De sticker kan via het hotel in Duitsland besteld worden (maar ja dan moet je zorgen zonder boetes in het hotel te komen) of kan via de ANWB opgehaald worden. Volgende week dus maar even een bezoekje brengen aan de ANWB winkel. Eenmaal in Berlijn hebben we de auto niet meer nodig het openbaar vervoer (U-bahn & S-bahn) zijn met de bekende Deutsche gundlichkeit ingericht. De prijs voor een 2 dagen passe-partout is €17,50, inclusief de trip van 30 minuten naar Potsdam.

Berlijn is opgedeeld in diverse wijken, de belangrijkste zijn:
Mitte: Unter den Linden, Brandenburger Tor, Alexanderplatz, Reichstag (zie de foto), de Berliner Dom, Museuminsel met diverse historische musea, Potzdammer platz met het sony center & Checkpoint Charlie.
Friedrichshain-Kreuzberg: Karl Marx Allee (de hoofdstraat van het Berlijn van de DDR), east side gallery (het grootste stuk van de muur dat nog staat), Boxhagenerkiez (de plek om te lunchen met mooi weer)
Charlottenburg-Wilnersdorf:Schloss Charlottenburg, Gedachtnisskirche, Kurfurstendamm & tauentzienstrasse(het luxe winkelgebied) en uiteraard KaDeWe, de keizer Wilhelm kerk.
Lichtenberg met het stasi museum en de stasi gevangenis.

Overnachten kan in een hotel van de NH groep, bv Alexanderplatz voor de inmiddels bekende prijs (deze keer 68 euro). Uitgaan kan in de volgende locaties; Wild at hart Wiener strasse 20 en de omgeving van Warschauer strasse, Simon-Dach strasse & Boxhagener platz zijn vele kroegen en cafeetjes te vinden. Eten en drinken: Uiteraard moet de befaamde duitse currywurst geproefd worden (hoe zal deze het doen t.o.v. de Philadelphia cheesestake)en het plaatselijke bier heet de Berliner Weise mit Schuss (zuur witbier met groene of rode siroop gezoet). En de must see van Berlijn is DIT museum.

1 opmerking:

  1. He ho, let's go!!! Een Ramones museum in Duitsland, wat verzin je nog meer!!

    BeantwoordenVerwijderen